Brief aan politieke partijen in gemeente Oldebroek

Groentje heeft de politieke partijen in de gemeente in een brief opgeroepen om in hun verkiezingsprogramma Milieu en Duurzaamheid als speerpunt op te nemen. De brief luidt als volgt:

Aan: Politieke partijen in de gemeente Oldebroek                                              Onderwerp: punten voor partijprogramma (voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022)

Beste bestuursleden, raadsleden en actieve partijleden van CU, SGP, CDA, ABO, PvdA, VVD, Burgerpartij Oldebroek en D’66.

Ons leefmilieu bepaalt ons welzijn en onze toekomst. Het milieu op aarde verslechtert in hoog tempo. Een opsomming: broeikaseffect / opwarming van de aarde, klimaatgevolgen (gestaag en in rampenvormen!), vermindering van groen door kap van bossen en roofbouw, vervuiling door giftige stoffen en plastic (in grond, in water en in de mens!) en afnemende biodiversiteit. Het recente rapport van klimaatpanel IPCC van de VN laat zien dat de negatieve ontwikkelingen nog sneller gaan dan eerder gedacht. Ingrijpende maatregelen zijn nodig; op alle niveaus en door iedereen.

Natuurlijk zijn forse maatregelen nodig op internationaal en nationaal niveau; door overheden en bedrijven. Maar ook op lokaal niveau moeten we er alles aan doen om onze steen bij te dragen. De gemeente Oldebroek is na de vorige verkiezingen de goede weg ingeslagen. Gekozen is voor duurzaamheid als centraal thema van het Oldebroeks bestuursakkoord. Dit heeft resultaten opgeleverd, zoals de aandacht voor duurzame energie en klimaatadaptatie en het werken aan biodiversiteit en vergroenen. Een subsidieregeling is vastgesteld voor afkoppelen regenpijpen, infiltratie of gebruik van regenwater en vergroenen van tuinen. Ook zien we in het openbaar groen steeds meer perken met wilde planten en veel nestkasten. De gemeente realiseert ook zelf zonnepanelen. Verder verzet de gemeente zich tegen de opening van Lelystad Airport om geluidsoverlast en vervuiling te voorkomen en CO2 uitstoot te beperken.

Prima! Maar we zijn er nog lang niet. Duurzaam resultaat bereiken vergt een langere adem. En nu blijkt dat onze aarde sneller achteruit gaat, zijn steviger acties noodzakelijk. Duurzaamheid in de zin van het streven naar bestendig gezonde leefomstandigheden moet met dubbele intensiteit doorgezet worden. Wij dringen er daarom op aan om dit een prominente plaats te geven in uw partijprogramma; eigenlijk het absolute speerpunt.

Waar hebben we het dan concreet over? In de bijlage staat een top tien van duurzame doelen, opgesteld voor Natuur en Milieu Gelderland op basis van inbreng van de aangesloten organisaties. Wij bevelen deze doelen van harte aan. Voor onze omgeving ziet Groentje daarbinnen drie hoofddoelen. In essentie gaat het ons inziens om Biodiversiteit (het gevarieerde natuurlijke leven op aarde waarborgen), Duurzame energie (klimaatontwikkeling tegengaan door minder uitstoot) en Klimaatadaptatie (de gevolgen van klimaatontwikkeling opvangen door vergroenen en goed waterbeheer).

Dit zijn de drie TOP-doelen met noodzakelijke acties:

Biodiversiteit

  • Ecologisch bermbeheer en groenbeheer
  • Aanleg landschapselementen zoals houtwallen, hagen en bloemrijke akkerranden
  • Biodiversiteit stimuleren via projecten op basis van de soortenatlas
  • Natuurinclusieve landbouw bevorderen
  • Niet giftige bestrijding eikenprocessierups; geen Xentari meer, maar kies de natuurlijke aanpak. Investeer in een natuurlijke omgeving: gevarieerde beplanting, bloemrijke omgeving, nestkasten.
  • Bomen planten in de kernen. Uitgaan van compensatie is niet genoeg. Ruimte maken en / of grond verwerven om meer bomen te planten; bijvoorbeeld ruimte voor een voedselbos. Nieuwe aanplant moet kwalitatief goed zijn. Durf te investeren in een duurzame groeiplaats voor bomen en goede nazorg.
  • Nieuwe wijken en bouwprojecten: zo groen mogelijk maken. Bij nieuwbouw strenge regels maken voor bomen; bijvoorbeeld voor elke nieuwe woning moet er 1 (grote) volwassen boom geplaatst worden.

Klimaatadaptatie 

  • Vergroenen van particuliere tuinen en terreinen (o.a. via subsidies)
  • Openbaar gebied sterk vergroenen. Meer groen in de straat. Verstening tegengaan door als gemeente steeds minder verharding aan te leggen. Asfalt eruit en vervangen voor waterdoorlatende verharding. Wandelpaden mogen van half verharding. Parkeerplaatsen kunnen van waterdoorlatend verharding of grind zijn.
  • Groene daken stimuleren door zelf het goede voorbeeld te geven: overheidsgebouwen vergroenen.
  • Adaptatie aan te verwachten wateroverlast of watertekort. Voorwaarden opstellen voor nieuwbouw en renovatie voor de opvang van regenwater, infiltratie en benutting van regenwater.
  • Veel meer water opslaan onder verharding. Asfalt eruit en waterdoorlatende verharding plaatsen. Wadi’s behouden en recreatief aantrekkelijk maken.
  • Mensen stimuleren minder water door het riool te laten verdwijnen.

Duurzame energiewinning en energiebesparing 

  • Duurzame energiewinning vergroten. Daarbij zonnepanelen op daken van woonhuizen en bedrijven stevig stimuleren. (Maar zonnepanelen niet ten koste laten gaan van bomen in de straat.)
  • Energiebesparing nadrukkelijk promoten. Bijvoorbeeld isolatie van woningen bevorderen.
  • Fietsgebruik stimuleren, onder andere door beter onderhoud fietspaden en aanwijzen fietsstraten waar auto’s te gast zijn.
  • Maak het gemeentelijk autopark groen en stimuleer deelauto’s voor particulieren

Overige punten 

Meervoudig grondgebruik 

  • Beoordeel plannen op meervoudig grondgebruik waarbij functies worden gecombineerd, zoals warmtewisselaars, zonnepanelen, parkeren, bedrijfspresentatie, erfbeplanting, infiltratie, wadi’s. 

Lelystad Airport 

Doorgaan met de strijd tegen opening van dit vliegveld. De visie die ontvouwd is in de brief, die de colleges van Oldebroek en omliggende gemeenten in 2020 aan de rijksoverheid schreven over de luchtvaartnota, is ons uit het hart gegrepen.

Milieu- en Natuurvereniging Groentje is al vele jaren actief in de gemeente Oldebroek. Onze activiteiten ondernemen we om voor mens en natuur, maar zeker voor onze kinderen, een goede leefomgeving te behouden. De achteruitgang van ons leefmilieu is eerst sluipend en geleidelijk gegaan, maar gaat nu snel. We hebben weinig tijd meer om het tij te keren. Stevige maatregelen kunnen niet wachten; een radicale aanpak is nodig. Tot zover onze noodkreet namens ons aller aarde en het leven daarop. Graag horen wij van u.

Met hartelijke groene, duurzame groet,
het bestuur van Milieu- en Natuurvereniging ‘Groentje’

(Visited 57 times, 1 visits today)