Fietstocht langs duurzame plekken met biodiversiteit

In het kader de week van de duurzaamheid, organiseerde Milieu- en Natuurvereniging Groentje een fietstocht langs groene, duurzame locaties. Onder andere projecten die Groentje de afgelopen jaren heeft gedaan. De 19 deelnemers bekeken eerst de fruitbomen, de wilde bloemenstrook en de wijktuin aan de Noordsingel in Wezep.

In Hattemerbroek bezochten ze de oprit van een woonhuis. In het project “Tegelwippen” (dat is: tegels eruit en planten erin) was hier een rand tegels verwijderd en waren er vaste planten in gezet.

Bij de Imkerslocatie aan de Voskuilerdijk hield men opnieuw een stop. Daar was door Groentje en de imkers een stuk verwaarloosd bos omgetoverd tot een bloeiende en groene oase voor de vlinders, bijen, insecten en vogels.

In de mooie tuin bij landgoed Morren in Oosterwolde genoten de deelnemers van de door Groentje onderhouden boomgaard; onder de bomen hadden de eigenaren een bloemenpracht aangelegd. In het weiland van het landgoed lagen, onzichtbaar, zonnepanelen in een wilde bloemenzee.

Een rustpauze werd ingelast bij familie Spronk aan de Bovenstraatweg in Oldebroek. Daar is een boerenerf omgetoverd tot een duurzaam geheel: oude stallen, schuren en woonhuis zijn gesloopt en er is een nieuw duurzaam huis gebouwd met een begroeid, groen dak en een filter van planten voor waterzuivering. Verder waren er een boomgaard en een poel te bewonderen.

Bij het boerderijmuseum in Oldebroek werd nog even afgestapt om de voortuin en de boomgaard te zien. Groentje heeft zich in het verleden toegelegd op het ontwerp van het erf rondom de boerderij en snoeit nog steeds de fruitbomen.

Het ‘klimaatbosje’ aan de Bovenheigraaf in Wezep was de laatste stop. Groentje heeft in vorige jaren in elke dorp zo’n klimaatbosje geplant met (tenminste) drie walnotenbomen. Alle deelnemers vonden het een zeer geslaagde en leerzame fietstocht.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)