Goede (groene) voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen. Veel mensen denken na over plannen voor dit jaar. Ook over goede voornemens. Die gaan bijvoorbeeld over genoeg bewegen, minder alcohol drinken of stoppen met roken. Marten Muller vindt: “Een ‘groen’ voornemen past er ook zeker bij! Het jaar 2022 moet het jaar worden van echte duurzame omslag naar minder CO₂ (broeikasgas) en stikstofuitstoot, minder olie- en gasgebruik en meer duurzame energie”. Wat dit laatste betreft: het blijkt helaas dat ons elektriciteitsnet de toenemende energielevering uit zonneparken en windmolens nog niet aan kan. Dat gaat vertraging geven. Alida Bosma:” Wat we nu vooral ook kunnen doen is onze energiehonger beperken en dus besparen!”

Groene voornemens

Deze zaken spelen op grote schaal. Maar het is ook goed om te bedenken wat we zelf kunnen doen. Vele kleine stappen geven samen een groot effect. Zijn de volgende voornemens iets voor jou?

  1. Trek deze winter warmere kleren aan. Dan kan de verwarming een graad lager. Marten:” Wen nu alvast aan warme-truien-dag op 11 februari en hou het daarna vol”.
  2. Minder afval is ook energiebesparing. Wat niet geproduceerd wordt kost ook geen energie en het bespaart afvoerkosten. We zijn in Oldebroek in 2021 al goed bezig geweest: van 150 kilo restafval per persoon zijn we gedaald naar 100 kilo. In 2022 is het tijd voor een volgende stap. Alida:” Er komt vooral nog veel groen afval in de grijze container. Doe schillen, etensresten, bladeren en takjes in de groene bak. Het bespaart je bovendien geld als de grijze minder snel vol is!”
  3. Denk je al aan vakantie? Plan dit jaar eens geen vliegreis! Daarmee beperk je de uitstoot van broeikasgas enorm. Kies je voor een internationale treinreis dan is de uitstoot maar 10% van die van vliegen. Een alternatief is ook: niet ver weg gaan, blijf in Nederland of een land dichtbij.
  4. We zijn gewend aan het gemak van de auto. Er is altijd wel een reden om de autosleutel te pakken: het is te ver of het is slecht weer of je kan makkelijk spullen meenemen. Maar is het echt steeds nodig? Kies vaker voor de fiets. De boodschappen kunnen meestal wel mee in de fietstas.

Uitstekende voornemens toch? Welke kies jij? Of ga je voor alle vier?  Samen voor een groen, schoon en gezond Oldebroek!

Alida en Marten pakken de trein.

(Artikel geplaatst in de Veluwe Koerier.)

(Visited 7 times, 1 visits today)