Groentje artikelen Meer groen, doen! (2) in Veluwe Koerier

Milieu- en Natuurvereniging Groentje steunt het landelijke project Steenbreek waaraan ook de gemeente Oldebroek deelneemt, met als doel om hittestress en droogte tegen te gaan. In een serie columns onder de naam ‘Meer groen: doen’, wijst Groentje op praktische mogelijkheden voor inwoners.

2. Regen in de ton…. klaar voor de zon.

Zo vertelt Frans Verstraten uit Wezep hoe hij voor zijn tuin inspeelt op droge periodes. Dit voorjaar was het extreem droog en later regende het weer flink. Zulke uitersten in  weersomstandigheden gaan waarschijnlijk vaker voorkomen. Lastig voor boeren, maar ook voor burgers en overheden. Afwisselend moet er veel water worden afgevoerd en dan weer worden beregend.

Onze riolen zijn afgestemd op maximaal 30 mm regen per uur terwijl het tijdens pieken soms wel 60 mm of meer regent. Aanpassen van de riolering is erg kostbaar. Opvangen van regenwater en dat weer gebruiken in drogere periodes heeft bovendien meer nut dan het snel afvoeren via riolen en sloten. Regenwater bevat veel minder kalk en zouten en dat is beter voor planten in de tuin en bijvoorbeeld voor het wassen van ramen of een auto. Tuinbezitters kunnen regenwater opvangen in een regenton en zo hun tuin groener maken. Daarmee draag je bij aan vermindering van hittestress.

Meer regentonnen

Regenwater kun je op allerlei manieren opvangen, bijvoorbeeld door het plaatsen van één of meer regentonnen. Alternatieven zijn opvang in vijvers, laagtes in de tuin (wadi) of ondergrondse containers. Het gebruik van regentonnen neemt toe, maar toch heeft nu nog slechts één op de zes tuinbezitters een regenton. Dat kan veel beter! Een regenton kan ongeveer 200 liter water bevatten en het gebruik van een vulautomaat is een handig hulpmiddel. Zie de afbeelding.

Frans laat zien hoe hij drie regentonnen eenvoudig  gebruikt. Hij plaatste vulautomaten in de regenpijpen. Wanneer de ton vol is zorgt de automaat er voor dat de ton niet overloopt, maar dat het teveel aan regenwater doorloopt naar de regenpijp. Het opgevangen water kun je aftappen met een gieter of emmer, maar ook door het aansluiten van een tuinslang. Frans laat een slang uitmonden op een plaats in de tuin waar extra water nodig is. Die laat hij permanent en gecamoufleerd in de tuin liggen. Denk er wel om dat de regenton goed met een deksel wordt afgesloten om te voorkomen dat je last van muggen krijgt.

(Visited 48 times, 1 visits today)