Wandeling molencaten 23 feb. 2013

HATTEM/WEZEP Het vroor nog net niet, maar de gevoelstemperatuur was -4 tot -8. Koud was het zaterdag 23 februari. Toch trotseerden ruim 30 warm aangeklede deelnemers de kou om onder leiding van I.V.N. gids Dick de Graaf landgoed Molecaten te verkennen. Natuur- en milieuvereniging Groentje organiseert wel vaker excursies en deze keer stond dus Molecaten op het programma. Hoewel het bijzonder koud was had Groentje over belangstelling niet te klagen en gelukkig liepen de wandelaars in het bos uit de koude wind.

De naam Molecaten, die al in de 14e eeuw voorkomt, duidt op een ‘cote’ of hoeve bij een watermolen. Vanaf 1597 staat hier een watermolen. De rijke historie van het gebied is nog steeds zichtbaar. Op het landgoed staat de Mariabeuk, met 400 jaar één van de oudste beuken van Nederland. Van 1858 tot 2007 is er sprake geweest van een herberg op het landgoed. Naast de vml. herberg is een watermolen gevestigd van het type Bovenslagmolen. Het landgoed is een goed startpunt om de benen te strekken voor een korte wandeling. Landgoed en watermolen zijn geopend van zonsopgang tot -ondergang

Heeft u deze wandeling gemist? Niet getreurd. Als in het voorjaar de rhododendrons weer volop bloeien organiseert Groentje weer een excursie op landgoed Vollenhof waar dan ook de grotten van Wezep bezocht zullen worden. Ook deze wandeling is zeer de moeite waard.

(Visited 173 times, 1 visits today)