Werkdag in Ubbergen 2013

WEZEP – Leden van natuur- en milieuvereniging Groentje zijn afgelopen zaterdag naar de Gelderse werkdag in Ubbergen geweest. De Gelderse werkdag is het jaarlijkse contactmoment tussen vrijwilligers en medewerkers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ruim 200 vrijwilligers komen deze dag samen om één dagdeel op excursie te gaan om op het andere dag deel een werklocatie te bezoeken.

Op die werklocaties moesten o.a. fruitbomen gesnoeid, poelen schoongemaakt, wilgen geknot en meidoornhagen gevlochten worden. Groentje ging op excursie in Nijmegen en bezocht het waterleidingsstelsel van de Romeinen.  Deze waterleiding is te volgen via een wandelroute door de stad.

’s Middags werden de mouwen opgestroopt om de meidoornhagen in het landschap te vlechten. Dit is een zwaar, stekelig maar ook creatieve bezigheid. De meidoornhagen dienen als afscheiding voor het vee en houdt de lammetjes in de wei. Omdat deze hagen zo dicht begroeid zijn en vol scherpe lange stekels zitten is het voor o.a. vossen en andere dieren haast onmogelijk om hier door heen te komen. In Engeland zie je nog veel van deze kunstnijverheid, in Nederland zijn het vaak werkgroepen die zich er nog mee bezig houden. Er worden zelfs wedstrijden georganiseerd voor wie het mooist een haag kan vlechten.

Het duurde even voordat de vrijwilligers van Groentje de slag te pakken hadden, maar daarna ging het prima. Moe, maar voldaan en met weer een ervaring rijker keerde Groentje terug naar de Wezeper bossen en heide.

(Visited 57 times, 1 visits today)