Natuurwerkdag op Wezepse heide

Bij de ingang van het Vitens waterwingebied stonden zaterdag om 9.15 uur 68 (!) deelnemers paraat om te beginnen aan de Natuurwerkdag op de Wezepse heide. Daarbij waren 25 kinderen van scouting De Trijsberg in Hattem. Ze werden welkom geheten door Milieu- en Natuurvereniging Groentje. Samen wandelden ze door het bos naar de heide. Jan Hop van Vitens legde uit hoe aan het werk te gaan: vliegdennetjes verwijderen van de heide door ze uit de grond te trekken. Of, als ze iets groter zijn, afknippen. Dat afknippen moet goed gebeuren: laag bij de grond onder het laagste zijtakje, anders groeien ze weer verder. Opvallend is dat er bijna alleen dennetjes tussen de heide staan. Dat komt doordat de Schotse Hooglanders jonge berkjes wel opeten maar de dennetjes niet.

De groep waaierde uit over het heideveld en ging, gewapend met takkenscharen, aan de slag. Een ontelbaar aantal boompjes moest het loodje leggen. Zo houden we de heide open en kan die elke zomer prachtig paars bloeien. Op die bloemen kunnen de bijen en andere insecten zich dan weer uitleven. Imkers plaatsen hun bijenkasten en later kunnen wij dan genieten van de honing.

Vlak voor 12 uur werd de groep verrast door een plensbui. Ze dropen snel af naar cafetaria Anytyme Station 134, waar een lekkere biologische lunch klaar stond. Intussen klaarde het op en bij een zonnetje werd ‘s middags nog een stuk heide aangepakt.

Op zaterdag 16 november gaat Groentje nog een keer aan de slag op de heide. Behalve dennetjes verwijderen gaan we dan ook een paar zand(-zonne-)plekken maken voor de zandhagedis. Iedereen kan weer meedoen van 9 tot 12 uur. Aanmelden bij Marten Muller, m.muller@chello.nl

IMG 2854
Aperture: 4.5
Camera: Canon EOS 60D
Iso: 400
Orientation: 1
« van 13 »

Nacht van de nacht 2019

Ruim 30 deelnemers liepen in de avond met IVN-gids Dick van der Graaf op de Wezepse heide om de Nacht van de Nacht te beleven. Voor de 15e keer organiseerde de Natuur- en Milieufederaties deze jaarlijkse activiteit op 26 oktober in heel Nederland. Op honderden plekken doofden gemeenten, bedrijven en organisaties de lichten en op meer dan 500 plaatsen werden er ‘duistere’ activiteiten georganiseerd.

Milieu- en Natuurvereniging Groentje organiseerde daarom in Wezep een avondwandeling.
Onder leiding van IVN-gids Dick van  der Graaf wandelden de deelnemers het donkere bos in, om zonder licht te vertrouwen op de eigen zintuigen. Het blijkt dat de ogen snel  wennen aan de  duisternis, waardoor je op een nieuwe manier een boswandeling  beleeft.
Nederland is het meest licht-vervuilende land ter wereld. Wij zagen bijvoorbeeld duidelijk de lichten van Zwolle weerkaatsen tegen de hemel.

Het nachtelijke duister is voor veel dieren erg belangrijk omdat  de  daglengte  hun levensritme bepaalt. Sommigen kunnen gemakkelijker in het donker foerageren omdat ze een goede  neus of  oren hebben,  terwijl  ze  zelf  niet  gezien  worden. De daglengte bepaalt bij koolmezen  het beste moment om  te broeden waardoor  er voor de  jongen  voldoende  voedsel is.

Nachtvlinders worden aangetrokken door lantaarnlicht  waar sommige soorten vleermuizen weer handig gebruik van maken.

Zo heeft de hoeveelheid (kunst)licht  invloed  op  de  natuur.

‘s Avonds mogen mensen doorgaans het bos niet betreden. Dit was dus een mooie gelegenheid om met de gids toch het nachtelijke  bos te ervaren. Helemaal donker was het niet en de wind ruiste stevig door de bladeren. Koud was het ook niet, door de zachte temperatuur leek het wel een zomeravond.
Halverwege de wandeling werd er halt houden om van chocolademelk en cake te genieten.

We kunnen met Groentje terugzien op een geslaagde wandeling.

 

 

Vervolgronde Dorpen in het Groen

Na de uitdeeldag van struiken en bomen op 9 maart hebben de deelnemers aan Dorpen in het Groen alles geplant en kon de groei beginnen. Groentje heeft daarna nagedacht en overleg gepleegd over een vervolg. Er waren nog wat late belangstellenden die aan de actie niet mee hadden kunnen doen. Ook is het altijd zo dat sommige planten niet ‘aanslaan’, zeker na de afgelopen droge zomer. Waar planten dood gegaan zijn, moet eigenlijk weer snel nieuwe aanplant komen. Daarmee voorkom je duidelijke verschillen in ontwikkeling tussen de eerste en de latere aanplant.
Een inhaalronde is inmiddels gestart. De deelnemers aan de eerste ronde konden tot 1 november aanvullende beplanting bestellen. Zij hebben daarover bericht gehad. Er zijn ook 8 nieuwe deelnemers. Zij krijgen deskundig advies van Landschapsbeheer Gelderland over een beplantingsplan met streekeigen bomen en struiken.
Wij van Groentje zijn blij dat we een vervolg aan het project kunnen geven, met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en met financiële steun van de gemeente en provincie.