Een schoon huis en tuin met natuurlijke middelen.

Een schoon huis is prettig en gezond om in te leven! Schoonmaken kan duurzaam gebeuren. Als je regelmatig schoonmaakt, kom je een heel eind met water, allesreiniger en een doek of borstel.

Marten Muller geeft aan: “Groentje bestaat zo’n 30 jaar en één van de eerste activiteiten destijds was een informatieavond over milieuvriendelijk huishouden. Dit onderwerp blijft actueel en belangrijk want het gaat over ons dagelijks handelen. Nog steeds worden er nieuwe schoonmaakmiddelen gemaakt. Middelen die we niet nodig hebben. Ze worden ons aangepraat via reclames, vaak met het argument ‘gemak’ en dat is meestal een fabeltje. Wat is er trouwens tegen een beetje poetsen?”

Hoe maak je goed schoon zonder agressieve middelen? Eenvoudige, goede middelen zijn al lang beschikbaar. De belangrijkste tips zijn: schoonmaakmiddelen goed doseren – je gebruikt al gauw te veel – en geen producten gebruiken met vluchtige organische stoffen, zoals bepaalde spuitbussen en glasreinigers. Glasreinigers en spiritus bevatten veel oplosmiddelen die bijdragen aan luchtvervuiling. Je hebt ze niet nodig. Ramen en spiegels worden goed schoon met water en een beetje afwasmiddel. Zeem het glas na met water en azijn tegen strepen.

Als je de WC regelmatig schoonmaakt is chloor of dikke bleek niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Schoonmaakazijn verwijdert kalk effectief. Een speciale sanitair reiniger is niet nodig.

Marten noemt daarnaast: “Gebruik geen chemische gootsteenontstopper. Leg een zeefje in je gootsteen, zodat je niet veel door de afvoer spoelt. Raakt je afvoer toch verstopt, los dit dan eerst op met een rubberen gootsteenontstopper of een pompje. Maak zo nodig de zwanenhals los om rommel er uit te halen.”

Ook voor de bestrating buiten zijn er enkele tips. Gooi na het schoonmaken je sopje niet op straat: er kunnen schadelijke stoffen in zitten die wel afbreken in de rioolzuivering, maar niet in de grond of het oppervlaktewater. Onkruid op en tussen de tegels pak je aan met heet water en staalborstel. Dat gaat gemakkelijker en sneller dan je denkt. Azijn en zout worden weleens gebruikt maar zijn niet milieuvriendelijk! Meer informatie en goede tips zijn te vinden op www.milieucentraal.nl

Dit artikel is gepubliceerd in de Huis aan Huis krant / Veluwe Koerier

(Visited 17 times, 1 visits today)