Een tuin vol gewenst onkruid

De lente is aangebroken en de temperaturen lopen op. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap; de knoppen van bomen lopen uit en insecten laten zich weer zien. ‘’Dit is de tijd dat onze tuinen weer mooi worden’’, zegt Ard Overkempe. ‘’Maar de lente zorgt ook voor het ontwaken van ongewenste gasten, zoals weegbree, paardenbloem en klaver. Het onkruid duikt op!’’

‘’Soms wordt wel gezegd dat onkruid niet bestaat, maar daar ben ik het niet mee eens’’, geeft Ard aan. ‘’Heel simpel. Als er iets groeit wat je daar niet wilt, is het onkruid. In de natuur kennen we ook ongewenste planten. Denk aan Japanse duizendknoop of bamboe. Dit zijn planten die niet in onze natuur thuishoren en daardoor overlast veroorzaken. In onze tuinen is het vaak precies andersom. We plaatsen sierstruiken en bomen die hier eigenlijk niet thuishoren. En de natuurlijke planten, zoals vogelmuur en distel, zien we als onkruid’’.

Op plekken waar het niet stoort laat Ard het onkruid staan.

Natuurlijke kruiden zijn enorm belangrijk voor insecten. Zij gebruiken de bloemen voor nectar, de bladeren om te eten en de steeltjes om eitjes in te leggen. ‘’Het is duidelijk dat deze natuurlijke kruiden erbij willen horen. Ze komen op de minst handige plekken op, bijvoorbeeld tussen stoeptegels of tegen schuttingen. Aan ons de keus om ze te zien als onkruid of als natuurlijke aanvulling’’.

Wil je onkruid uit de tuin hebben, dan is het goed als je dit op een milieuvriendelijke manier doet. Zo beschadig je de bodem en de dieren niet. Het best is handmatig te werken met een schoffel of een krabber. Onkruid op en tussen de tegels is te bestrijden met heet water en een bezem of staalborstel. Azijn en zout worden weleens gebruikt maar zijn niet echt milieuvriendelijk. Beter is om te voorkomen dat onkruid de overhand krijgt. Hierbij komen bodembedekkers of houtsnippers goed van pas.

‘’Eigenlijk is het beste om een iets onkruid te laten staan’’, zegt Ard. ‘’In mijn tuin heb ik aparte vakjes gemaakt waar de natuur zijn gang kan gaan. Om ‘onrust’ met de buurplanten te voorkomen knip ik de uitgebloeide knoppen eruit. Zo kan het onkruid bloeien maar zaait de plant zich niet uit. Zolang het onkruid de andere planten niet overwoekert mag dat blijven staan. Zo ontstaat een levende tuin met gewenst onkruid’’.

Dit artikel is gepubliceerd in de Veluwe Koerier

(Visited 34 times, 1 visits today)