Groentje roept op om nachtlicht te verminderen

Jaarlijks zijn er in de Nacht van de Nacht in het hele land activiteiten in het donker. In de huidige coronatijd gaan alleen enkele digitale activiteiten door. Milieu- en natuurvereniging Groentje organiseert nu geen wandeling in het donker, maar roept wel iedereen op om – in alle nachten –  verlichting te verminderen  Doel van de Nacht van de Nacht (dit jaar op 24 oktober) is de aandacht te vestigen op de enorme hoeveelheid licht die ’s nachts te zien is en om deze te beperken.

Het land met het meeste licht

Voor de 16e keer organiseren de Natuur- en Milieufederaties dit evenement om ‘lichtvervuiling’ terugdringen en mensen bewust maken van het storende en schadelijke effect van te veel licht. In Nederland gebruiken wij erg veel licht; we zijn het lichtste land ter wereld. Al dat licht ontregelt mens en dier en verstoort de beleving van de nachtelijke natuur. Sterren zie je pas als het rondom donker is. Voorbeelden van ‘veel-licht-gebruikers’ zijn: reclameverlichting, openbare verlichting en sportveld verlichting (masten).

Licht beperken in alle nachten

In de Nacht van de Nacht doet een aantal bedrijven en instanties het licht uit. Maar de bedoeling is natuurlijk om in alle nachten minder lichtproductie te hebben. Groentje roept bedrijven, winkels, andere organisaties en inwoners op om te kijken hoe ze hun nachtverlichting kunnen verminderen. Reclameverlichting kan bijvoorbeeld een groot deel van de nacht uit. Ook bij hun woning kunnen mensen verlichting beperken. Laat de tuinverlichting niet de hele nacht branden. Gebruik lampen met een laag vermogen. Scherm lampen af zodat het licht niet naar boven schijnt; dieren raken daardoor hun oriëntatie kwijt. Verder is het toepassen van groen licht beter dan wit licht. Voor al die bestaande verlichting is energie nodig. Veel nachtlicht is eigenlijk energieverspilling. Ook energiebesparing is dus een reden om zuiniger met de nachtverlichting om te gaan.

Is ‘licht aan’ veiliger?

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op een sensor (die aangaat bij beweging) een afschrikkende werking heeft. Een onverlicht gebouw, waar het licht bij onraad plotseling aanspringt door een bewegingsdetector, trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat. Meer informatie is te vinden op www.nachtvandenacht.nl

(Visited 46 times, 1 visits today)