Hout stoken? Doe het zorgvuldig!

Ons huis verwarmen met hout of pellets is op dit moment erg actueel door de hoge gasprijzen. Vergis je echter niet in de prijs van goed kachelhout; ook dit loopt tegenwoordig aardig in de papieren. Hout stoken geeft ook uitstoot van schadelijke stoffen. De verbrandingsgassen kunnen vervelend zijn voor je buren. En vooral mensen met COPD hebben er veel last van. Stook daarom zeker geen hout als er weinig wind is, want dan blijft de rook hangen. Michiel Werner tipt: “Wil je toch de haard (af en toe) branden, laten we dan zo goed mogelijk rekening houden met elkaar! Hoe stook je zo verantwoord mogelijk? Het hout moet minimaal 2 jaar in een geventileerde houtopslag liggen om te drogen. Vochtig hout verbrandt onvolledig en geeft veel stofdeeltjes in de lucht. Stook in ieder geval geen geverfd of geïmpregneerd hout; dat geeft echt giftige uitstoot!” Zorg ervoor dat de kachel technisch goed in orde is. Goede verbranding krijg je door luchttoevoer. Zet vooral de ventilatieroosters in de kamer open. Michiel waarschuwt: “Ook belangrijk is om de schoorsteen elk jaar te laten vegen. Wie heeft er nooit gehoord van een koolmonoxide vergiftiging door onvoldoende afvoer van verbrandingsgassen? Ook de brandweer rukt regelmatig uit om een schoorsteenbrand te blussen. Voorkom dit!” Vorming van rook moet je zoveel mogelijk voorkomen. Veel rook betekent dat er onverbrande roetdeeltjes het luchtruim kiezen. Vooral tijdens het aanmaken van het vuurtje krijg je rook. Als je voorzichtig een beetje blaast krijg je snel een schone vlam.

Michiel raadt de “Zwitserse methode” aan. Leg gekloofd hout met de houtzijde naar boven haaks op elkaar. Bovenop leg je dunne aanmaakhoutjes. De beste manier om het vuur aan te steken is gebruik te maken van bruine aanmaakblokjes. Dit is geperst karton en milieu vriendelijker dan de witte blokjes.  Ook een eierdoos werkt prima! Gebruik geen kranten en papier; dat geeft meer rook en dus meer vervuiling.
Wanneer je hout bijvult, leg je de houtzijde naar beneden. Klaar met stoken? Laat voor de volgende keer een klein laagje as in de kachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding. Lees op Milieu Centraal alle tips voor goed stoken. Lees meer op www.milieucentraal.nl

Dit artikel is gepubliceerd in de Huis aan Huis / Veluwe Koerier

(Visited 6 times, 1 visits today)