Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’. Deze verschijnen in de Veluwe Koerier.
Voedsel is belangrijk voor de mens, maar natuurlijk ook voor dieren. Het gaat niet goed met de natuur en daardoor is er minder voedsel voor bijen en hommels. Imker Dick Hup roept op: “Geef deze dieren een ‘Bed and Breakfast’. Als alle mensen die een tuintje hebben wat extra bloeiende struiken aanplanten, een bijenhotel plaatsen of een rommelhoekje maken, dan geeft dat onze gevleugelde vrienden een geweldige boost. World Bee Day op 20 mei is een mooi moment om aan de slag te gaan”.
We kennen de honingbij als de vuller van onze honingpotten. Maar in Nederland zijn wel 360 soorten bekend! Bijna de helft staat op de rode lijst: ze worden ernstig bedreigd. Wij zijn voor ons voedsel afhankelijk van insecten zoals bijen en hommels. Ze zijn hard nodig als bestuivers van onze gewassen. Zonder insecten zou de appeloogst met 40 % afnemen. Wereldwijd worden 87 van de 115 belangrijkste landbouwgewassen door insecten bestoven!
Gebrek aan diversiteit van planten is de belangrijkste oorzaak. Dit komt door de inrichting van ons landschap. Vroeger stonden de graslanden vol met allerlei bloemen en kruiden en in de aangrenzende houtwallen stikte het van het leven. Ook de verstening van onze dorpen is nadelig voor de biodiversiteit. Tuinen worden vaak bestraat of aangeharkt zodat er geen “onkruid” meer tot bloei kan komen. Maar onkruidbloemen zijn nodig voor wilde bijen. Dick Hup: “Belangrijk is om het voedselaanbod te vergroten. Dit kunnen we doen door minder tegels te leggen en meer bloeiende, insect-minnende planten te poten. Het beste is ervoor te zorgen dat er het hele jaar door bloeiende planten en struiken zijn. Van het vroege voorjaar -met sneeuwklokjes en krokussen- tot het late najaar met herfstasters. Door geen gebruik te maken van de gifspuit ontstaat evenwicht: Lieveheersbeestjes gaan luizen te lijf en sluipwespen rekenen af met te veel rupsen. De natuur regelt dat prachtig. Een bijenhotel biedt een onderkomen. Dat kun je kopen maar is ook zelf te maken van rietstengels en stukken hout met gaten van verschillende grootte. Op internet vind je voorbeelden. In een rommelhoekje met wat stenen, dood hout en bladeren vinden veel insecten ook een perfecte schuilplek”. Meer info is te vinden op www.bijenstichting.nl