Nacht van de nacht, 29 oktober 2016

In het donker schuifelen 45 mensen door donker landgoed IJsselvliet. Hier en daar kraakt een takje. Soms wordt de natuurlijke stilte verbroken door zacht gegiechel van fluisterende stemmen die zeggen: Ik zie niets. Waar is het pad. Waar ben je. Een lichtflits van een meegenomen zaklantaarn valt door het duister. Nee het is geen Halloween maar Nacht van de nacht.
Op veel plaatsen in Nederland zoeken mensen het donker van de nacht op. Wat heel moeilijk is in Nederland.
Nederland is een van de meest licht gevende landen ter wereld. Mede veroorzaakt doordat ons land erg dicht bevolkt is. Groentje organiseert ook elk jaar dit nachtelijk gebeuren. Om zo de mensen weer te laten ervaren hoe donker het kan zijn om zo weer de zintuigen te herontdekken.
Donker is niet alleen belangrijk voor de mensen maar ook voor de vele nachtdieren die in ons land leven. Onder leiding van I.V.N. gids Dick van der Graaf schuifelt de groep veilig door IJsselvliedt.
Betoverende muziek lokt de wandelaars naar een lichte plek in het bos. Daar staat Erica Vogel op haar dwarsfluit te spelen, het zuivere fluitspel betovert de luisteraars. Nagenietend loopt de groep verder, gelokt door de geur van chocolademelk en kruidkoek. Naar het erf van Gerda en Gerrit Hertzenberg.
Bij het licht van de brandende vuurkorven en stallicht kan men dan eindelijk eens zien wie er allemaal mee lopen. Opvallend is dit jaar dat veel kinderen met hun ouders zijn mee gekomen. Bij de oude beuken op IJsselvliedt leest Peter Bosma nog een mooi gedicht voor. De wandelaars lopen ongemerkt weer naar het licht toe van de Zuiderzeestraatweg. De roep van de bosuil klinkt zacht door het bos. De mens gaat naar huis, de nachtdieren nemen weer bezit van het bos.

(Visited 169 times, 1 visits today)