Pas op met PFAS

Groentje-lid Rolf Soer is scheikundige en maakt zich zorgen over het effect van PFAS op onze gezondheid. PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu. Ze zijn niet afbreekbaar en komen nu wel overal voor in het milieu en ons lichaam. Rolf verzucht: ‘De wereld lijkt wel een gratis vuilnisvat’.

In 2021 bleek uit EU-onderzoek dat we teveel PFAS binnen krijgen. Langdurige blootstelling kan lever-, nier- en longschade veroorzaken en ons immuunsysteem beschadigen waardoor we vaker ziek worden. PFAS kan zitten in: Tefal-pannen, cosmetica, regenkleding, tenten, wasverzachter, schoenen, smeer- en blusmiddelen, zonnebrandcrème, bakpapier en fastfoodverpakkingen. Rolf zegt dat fabrikanten nog niet verplicht zijn de aanwezigheid van PFAS te vermelden. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die PFAS  vermijden.

Praktische tips

Pannen: De aanduiding ‘PFOA-vrij’ betekent niet: ‘vrij van PFAS’. Er kan dan nog steeds een andere PFAS-stof dan PFOA inzitten. Koop liever keramische of rvs-pannen dan pannen met anti-aanbaklaag. Voorkom oververhitting bij pannen met anti-aanbaklaag: de vrijkomende grijze damp is giftig!  Gebruik houten of plastic keukengerei om beschadiging te voorkomen.

Sprays:  Mijd waterafstotende spuitbussen die PTFE bevatten want dit is een PFAS-stof. Is het werkzame bestanddeel ‘Hydrocarbon’ dan is het paraffine-achtig, geen PFAS en wel afbreekbaar.

Regenkleding: Een label als ’100% katoen’ garandeert niet dat er geen PFAS inzit. Bij een regendichte wax-jas met wax op basis van paraffine weet je wel zeker dat er geen PFAS is gebruikt.

Tapijt en meubelstof: Informeer goed of PFAS is gebruikt. Het gaat om grote oppervlakken en vooral kruipende kinderen zijn kwetsbaar.

Cosmetica: Vermijd producten met vermelding ‘long-lasting’ en ‘watervast’. Doe het volgende testje: Smeer je lippenstift of mascara op papier en leg er een druppel water op. Als het water niet in een paar tellen in het papier is getrokken, bevat het product waarschijnlijk PFAS.

Er zijn zeker goede en veilige alternatieven verkrijgbaar, vaak met het EU Eco certificaat. Vraag daarnaar in de winkel zodat ook de leverancier en uiteindelijk de fabrikant kiezen voor PFAS-vrije producten.

Dit artikel is gepubliceerd in de Veluwe Koerier

(Visited 190 times, 1 visits today)