Repareren: groen gedaan, goed gedaan.

In en om ons huis, op ons werk; er gaan veel dingen stuk. Het meest gemakkelijke is dan: gooi het apparaat maar weg, we kopen weer wat nieuws. Dat is natuurlijk niet erg duurzaam, slecht voor het milieu en een verarming van onze aarde door daaraan steeds maar weer grondstoffen aan te onttrekken. Ook kost de productie van elk apparaat energie. Daar moeten we zuinig mee omgaan. Verbruik van energie betekent meestal CO₂ uitstoot en dat zorgt weer voor opwarming van onze aarde. We kunnen er echt samen wat tegen doen.

Hoe kunnen we beter omgaan met onze spullen en controleren of het echt gedaan is met het apparaat? Michiel Werner zegt: “Maak een apparaat af en toe eens goed schoon. Denk bijvoorbeeld aan het filter in de stofzuiger. Maar vooral ook, kijk eens goed naar het apparaat. Soms is het gewoon een los schroefje of een vast zittend schakelaartje. Ook een beetje onderhoud doet vaak wonderen.”
Soms weet je echter niet hoe iets aangepakt moet worden. Onze tip is dan, zoek eens op internet naar je probleem. Het is verbazingwekkend hoeveel instructiefilmpjes op internet te vinden zijn die erg praktisch zijn. Michiel: “Natuurlijk is niet iedereen even handig en heeft niet het goede gereedschap. Vraag eens of je buurman of buurvrouw je misschien wel kan helpen. Kijk naar elkaar om. Als je er echt niet uitkomt dan is er altijd nog het ‘Repair-café’, ook in Wezep! Een gerepareerd apparaat geeft je voldoening, is goed voor je beurs en kan vaak nog jaren mee.”
Wanneer de meest handige knutselaar er niet uitkomt, gooi het apparaat dan niet in je grijze afvalcontainer maar lever het in op een gekwalificeerde recyclelocatie, bijvoorbeeld de gemeentewerf van Oldebroek of de milieustraat bij Van Werven.
Er is wel ‘een mits en een maar’. We moeten niet doorslaan. Zo is repareren van een erg oude koelkast of vriezer niet verstandig. Nieuwe apparatuur is zoveel zuiniger dat je met de huidige energieprijzen de kosten van het nieuwe apparaat erg snel hebt terug verdiend. Kortom, apparaat kapot, gooi het niet in de ‘afvalpot’!

Het repaircafé is open op de eerste zaterdag van elke maand in De Huiskamer van Wezep, Meidoornstraat 20, van 10.00 tot 12.30 uur.

Dit artikel is verschenen in de Huis aan Huis / Veluwe Koerier

Op de foto: links Michiel Werner, rechts Berend Jan Meijer van het Repair-café

(Visited 30 times, 1 visits today)