Uw grijze afvalcontainer minder vaak aan de weg?

Eind januari kregen we de belastingaanslag van de gemeente. Die ging ook over het betalen van het aantal keren dat u in 2022 de grijze container aan de weg heeft gezet: € 8,- per keer. Is het u gelukt om de restafvalcontainer minder vaak aan te bieden dan in 2021? Het doel is dat we met z’n allen de hoeveelheid restafval verkleinen. Voordeel is dat we dan ook minder hoeven te betalen. Marten Muller zegt: “In 2021 hadden wij al ons best gedaan voor minder restafval en het is ons gelukt om in 2022 de container nog 2 keer minder vaak aan te bieden. Dit jaar proberen we nog verder te beperken.” Ander afval kunnen we gescheiden aanbieden. Het wordt dan hergebruikt, zoals afval van groente, fruit en etensresten (GFe), tuinafval (T), glas, papier en karton, klein chemisch afval en e-apparaten (KCA). Hier betaal je niet extra voor; alleen via de afvalstoffenheffing. Marten: ”Het is slecht voor je portemonnee als je dit in de grijze container doet! Toch is gebleken dat er nog veel GFe-afval en kleding in de grijze container terecht komt! Waarom zou je dat nog doen? Het is nodig dat we samen de afvalberg beperken, want restafval moet verbrand worden en dat willen we liever niet. We hebben al genoeg uitstoot van gassen in ons land. En restafval beperken is goedkoper. Maak er een sport van om in 2023 afvalgeld te besparen!” Leden van Groentje doen hun best voor minder restafval. Ieder geeft hier een eigen tip. Als basis geldt natuurlijk: goed scheiden!

Marten Muller: Ik gebruik een shampoo-zeepblok verpakt in karton in plaats van plastic. En tandenpoetstabletjes in een glazen flesje, want glas lever je apart in.

Michiel Werner: Ik verbouw mijn huis. Ik sloop zorgvuldig want dan kunnen veel materialen opnieuw gebruikt worden.

Alida Bosma: Ik neem mijn stoffen broodzak mee als ik brood ga kopen. Als ik bloemen koop laat ik die niet verpakken in plastic.

Johan Nieuwland: Oude stoffen in de kledingcontainer! Ik breng een versleten handdoek ook wel naar het dierenasiel. Daar zijn ze blij mee!

Gerda Welkamp: Ik heb een GFe-bakje in het aanrechtkastje. Ik maak er compost van; het gaat zelfs niet in de groene container. En ik bestel zo min mogelijk online, want dat heeft meer verpakking.

Dit artikel in gepubliceerd in de Huis aan Huis / Veluwe Koerier

(Visited 24 times, 1 visits today)