Wat een weelde: er is een flink aanbod van biologische producten in supermarkten. Marten Muller vertelt: “Het was anders in het jaar 2000. Groentje deelde in de supermarkten biologische appels uit om aandacht te vragen voor meer biologische producten. De winkel met de meeste BIO producten (ook wel EKO genoemd) had er slechts 20! Ons doel was om mensen te stimuleren ook eens biologisch te kopen.” Een vooruitziende blik, want de koers is gestaag naar meer biologisch gegaan. Groentje heeft meerdere jaren het aantal producten in winkels in de gemeente geteld om bekendheid te geven. In 2010 waren dat 300 producten. Tellen hoeft in 2024 niet meer; er zijn honderden biologische producten in sommige winkels. Een goede ontwikkeling want biologische voeding betekent, dat geen gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen (die ten koste gaan van veel insecten). Ook zijn er geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Bovendien hebben biologisch gehouden dieren het aanzienlijk beter dat hun soortgenoten in de intensieve veehouderij; zo schrijft onder andere ook de Consumentenbond.
Toch lopen wij in Nederland enorm achter! Het gaat in ons land erg langzaam. De Europese landen hebben samen het doel afgesproken van 25% biologische landbouwgrond! Nederland zit nog slechts op 4%, terwijl Oostenrijk het doel al gehaald heeft. Twaalf andere landen zitten al boven de 10%. Het Nederlandse doel is nu eerst: 15 % halen in 2030. Alida Bosma zegt: “Supermarkten kunnen veel doen door een groot aanbod te bieden en door reclameaanbiedingen. Maar het slagen hangt ook af van ons consumenten. Als wij niet kopen, kunnen supermarkten een product niet in hun assortiment houden.Ga dus ook voor meer biologische boodschappen.” Marten vult aan: “Ze zijn meestal duurder, maar dan weet je wel dat ze duurzaam geproduceerd zijn. Ze zijn puur natuur en er zijn geen ‘stofjes’ aan toegevoegd.” Kijk naar het keurmerk: een groene rechthoek met een blaadje getekend door sterretjes.” Ook een duurzame keuze is het kopen van lokale of streekproducten. Vaak zijn deze natuurlijker geproduceerd dan andere producten. En wat niet van ver komt, belast het milieu niet met de uitstoot van transport. Eet smakelijk!
Dit artikel is geplaatst in de Huis aan Huis krant.
