Een duurzame straat voor mens en dier

Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’ . Deze verschijnen in de Veluwe Koerier.

‘’Duurzaamheid is een term die we niet meer kunnen ontlopen’’, zegt Ard Overkempe. Bijzonder is dat het begrip als eerste werd geïntroduceerd in een wereld die we nu niet altijd even duurzaam gebruiken; de groene wereld. Zo’n driehonderd jaar geleden werd het woord in de bosbouw ingeleid omdat men zag dat bos tijd nodig heeft om nieuwe bomen te laten groeien. Ze moesten duurzaam met het bos omgaan, anders was het hout snel op. Duurzaamheid betekent: ons gebruik inpassen in het evenwicht van de natuurlijke wereld.

‘’Tegenwoordig worden natuurgebieden op een duurzame manier beheerd, althans in Nederland. In de bebouwde kom is dit veelal anders’’, aldus Ard. ’’Groen wordt in veel ontwerpen als opvulling gezien waardoor dit niet de ruimte krijgt die het verdient. Samen met een medestudent heb ik meegedaan aan een nationale wedstrijd waarbij we een plan mochten indienen om Nederland te vergroenen. Deze wedstrijd hebben we gewonnen met ons plan ‘Handboek Bosdorp’. Dit bevat ontwerpeisen om bomen op een duurzame manier in de wijk te plaatsen. We mogen nu met hogescholen en het bedrijfsleven  kijken hoe we het plan daadwerkelijk kunnen uitvoeren’’.

‘’Ons plan is echt gericht op de ontwikkeling van nieuwbouw’’. Maar Ard geeft aan dat het ook belangrijk is om de huidige straten op een duurzame manier in te richten. ‘’Verandering begint bij jezelf. Dat kan op veel verschillende manieren. Haal stenen uit de tuin en zet er planten in. Leg zonnepanelen op het dak. Kijk in de straat of er plek is voor een extra boom. Of neem groenperken in zelfbeheer en maak ze kleurrijk en divers. Misschien ziet u wel kansen voor grotere duurzaamheidsprojecten! Er is van alles mogelijk. Over 6 maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen, ook hierbij kunt u voor duurzaam kiezen’’.

Als milieu- en natuurvereniging zijn we druk bezig om de vergroening van de leefomgeving te ondersteunen. Dit doen we mede door initiatieven bij de gemeente in te dienen. Heeft u een goed plan of wilt u graag meewerken aan de verduurzaming van de gemeente? Neem gerust contact met ons op en wie weet kunnen we samen bouwen aan een duurzaam Oldebroek.

(Visited 2 times, 1 visits today)