Column Tanja Haseloop-Amsing Burgemeester gemeente Oldebroek

Natuurwerkdag

Samen voor natuur, dichtbij huis. Dat lees je als je kijkt op de website van Natuurwerkdag. Al 23 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste vrijdag én zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Op de site staan meer dan 566 klussen voor het komend weekend en jaarlijks helpen zo’n 15.000 vrijwilligers mee om bij te dragen aan een groene en gezonde leefomgeving. Snoeien, bollen planten, wilgen knotten, poelen opschonen of een takkenril bouwen.  Heel veel verschillende klussen die één ding gemeen hebben: samen aan de slag gaan om bij te dragen aan een groene, gezonde én mooiere leefomgeving. Ook In de gemeente Oldebroek doen we natuurlijk mee!

In onze gemeente is Groentje de lokale landschapsonderhoud vereniging. Maar ze doen veel meer dan landschapsonderhoud. Zo organiseren ze onder andere natuurwandelingen met een gids, helpen ze met het onderhoud van tuinen tijdens NL Doet, geven ze cursussen over bijvoorbeeld het snoeien van hoogstamfruitbomen, organiseren ze zwerfvuil acties én organiseren ze de jaarlijkse natuurwerkdag. En dan ben ik nog niet eens compleet.

Het Groentje is kort geleden samen met de imkersvereniging én met de dorpsgroepen van ’t Loo, Hattemerbroek en Oosterwolde begonnen met een actie om 20.000 krokusbollen te planten in alle dorpen van onze gemeente. Afgelopen maand zijn ze begonnen in Wezep en op vrijdag 3 november helpen vrijwilligers mee met het planten van nog honderden stuks in Oosterwolde en Noordeinde. Dat is mooi, want in februari zien we dan krokustapijten ontstaan. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het is ook heel belangrijk. Krokussen geven voedsel aan vroege bijen en insecten. En zo vroeg in het jaar bloeit er verder nog heel weinig. Zo draagt het planten van deze biologische bollen dus ook nog bij aan de biodiversiteit. Er komen nog meer data en als u het leuk vindt kunt u zich aanmelden om te helpen. Dat kan met een mailtje naar info@groentje-wezep.nl

Op zaterdag 4 november gaan we aan de slag op de Wezepse Heide. Ik zeg we, want ik ga zeker kijken en natuurlijk ook even helpen. De hele dag lukt me niet maar ik hoop wel op deze manier te laten zien dat ik het enorm waardeer dat zoveel mensen zich inzetten om onze gemeente nog mooier te maken. En ik verwacht er ook wat te leren. Het team van Groentje heeft namelijk heel veel expertise in huis. Zo gaan ze ook regelmatig op bezoek bij scholen en organiseren ze er activiteiten zoals het maken van insectenhotels. Het is fijn om zo’n belangrijke club in de gemeente te hebben, een groep die de verantwoordelijkheid voelt én neemt om Oldebroek nog groener te maken.

Het is een typisch voorbeeld van Oldebroek voor Mekaar: samen werken aan een sterke en mooie samenleving. Aandacht voor elkaar. En in dit geval dus ook aandacht voor milieu, natuur en klimaat. Op de website staan hele handige tips die goed zijn voor het milieu én voor uw portemonnee. Van telefoons opladen tot tandenpoetsen. Van tegels ‘wippen’ tot afvalscheiding en nog veel meer! Het is dus zeker de moeite waard om eens op hun website te kijken.

Leest u dit nu en denkt u, ik wil mee doen? Ik wil als vrijwilliger bijdragen aan één van de activiteiten? Dat kan. U kunt zich ook voor de activiteiten op 3 en 4 november nog aanmelden met een mailtje. Graag tot zaterdag!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester

Column geplaatst in gemeentenieuws in Huis aan Huis / Veluwe Koerier 31 oktober 2023

(Visited 9 times, 1 visits today)