Natuurwerkdag 2023

Natuurwerkdag: ‘Het aller aller leukste’.

Deze enthousiaste uitroep van een van de 35 scoutingkinderen op de Wezepse Heide laat zien dat  kinderen graag buiten actief zijn.  Zaterdagmorgen 4 november hielpen zij samen met ruim 40 andere vrijwilligers om kleine dennetjes te verwijderen uit de heide. Daarmee voorkomen ze dat de heide verandert in alleen maar bos. Juist de afwisseling in het landschap, maakt dat een grote diversiteit aan planten en dieren zich kan ontwikkelen. Bovendien vinden mensen de variatie in begroeiing en kleuren ook heel mooi als zij daar wandelen of fietsen.

Milieu- en Natuurorganisatie Groentje en waterleidingbedrijf Vitens organiseerden samen de jaarlijkse Natuurwerkdag op de Wezepse Heide en trokken daarmee veel vrijwilligers van alle leeftijden uit de wijde omgeving. Er werd gewerkt, gepraat en gelachen in een prachtige omgeving en….. normaal mag je alleen op de paden lopen maar deze dag overal! 

Een deel van de vrijwilligers werkte niet op de heide maar verwijderde struiken en kleine bomen uit de  bosrand. Het resultaat is een corridor door het bos, waar de heide kansen krijgt om te groeien, en die de huidige twee grote heidevelden verbindt. Het leefgebied van vlinders, insecten, reptielen en vogels wordt zo groter en daarmee hun overlevingskansen.

Halverwege de morgen was de pauze op de Wezepse ‘berg’ met drankjes en koek terwijl lekker kon worden bijgepraat. En dat op een plek met fraai uitzicht op de rustieke omgeving.

Een bijzonder moment was de onthulling door burgemeester Haseloop van een bankje ter ere van Marten Muller. De tekst op het bankje roemt Marten voor zijn enorme inzet voor ‘Groentje’. De burgemeester noemde onder andere het feit dat hij al 30 jaar zeer actief is voor deze vereniging en steeds weer nieuwe projecten succesvol op de rails zet. Ook de voorzitter van Groentje, Michiel Werner, en de terreinbeheerder van Vitens, Jan Hop, spraken hun grote waardering uit voor Marten.

Door het flinke aantal mensen en hun enthousiasme is er veel werk verzet. Het effect van meerdere jaren onderhoud door vrijwilligers, met sturing door medewerkers van Vitens, is een afwisselend mooi natuurgebied. Er wordt prima drinkwater gewonnen en veel bezoekers recreëren in het gebied. Een pareltje dat we onze achtertuin mogen noemen. Echt de moeite waard om met elkaar te beschermen en te onderhouden.

P1130354
Aperture: 4
Camera: DMC-TZ100
Iso: 125
Orientation: 1
« van 16 »
(Visited 21 times, 1 visits today)