Nacht van de Nacht. Doe je ook het licht vaker uit?

In de ‘Nacht van de Nacht’ op 29 oktober organiseert Milieu- en Natuurvereniging Groentje een wandeling in het donker op landgoed IJsselvliedt. Dick van de Graaf, lid van Groentje en IVN-gids, zal vertellen over het landgoed en over nachtdieren. We ervaren samen het donker, maar ook de lichtverstoring rondom dit gebied.

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement van de Natuur- en Milieufederaties. Door het hele land vinden activiteiten plaats in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en van reclame.

“Wij zijn één van de meest verlichte landen ter wereld” aldus Dick, “Het doel van de Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Groentje roept ook bedrijven en inwoners binnen de gemeente Oldebroek op om de verlichting te minderen.”

Door het toenemende gebruik van licht wordt ‘de donkere nacht’ steeds schaarser. Waarom hebben we genoeg donkerte nodig? Wat zijn de gevolgen van de verlichting? Dick: “Bio-ritmes raken verstoord, lichthinder heeft directe gevolgen voor mens en dier. Dat lichthinder ernstige gezondheidsschade aanricht is heel duidelijk te zien bij trekvogels. Vogels die in de nacht doortrekken raken uit koers en in de war door verlichting. Door felle lampen van bijvoorbeeld kantoren vliegen veel vogels zich dood tegen verlichting of blijven massaal rondjes vliegen totdat ze door uitputting neervallen. Uit onderzoek blijkt dat van de 50 miljoen trekvogels die over de Noordzee reizen, er 6 miljoen gehinderd worden door de boorplatforms. Bij bewolking kunnen de trekvogels niet navigeren aan de hand van de sterrenhemel en worden ze aangetrokken door het kunstmatige licht.

De wandeling op 29 oktober op landgoed IJsselvliedt begint om 19.30 uur en zal ongeveer twee uur duren. Er is een maximum van 25 deelnemers. Aanmelden bij alida@bosma-otten.nl Deelname is gratis. Honden kunnen niet mee.

Dit artikel is gepubliceerd in de Huis aan Huis / Veluwe Koerier

(Visited 2 times, 1 visits today)