De afgelopen maand is er weer een internationale klimaat conferentie geweest, dit keer in Egypte. Ruim 200 landen verspreid over de hele wereld waren hier vertegenwoordigd. Het valt niet mee om met zo’n grote groep met erg tegenstrijdige belangen echt afspraken met elkaar te maken. Gelukkig zijn er toch weer wat overeenkomsten gesloten. Zo blijven we streven naar een maximale opwarming van 1,5˚C en gaan we minder kapitaalkrachtige landen helpen met klimaat investeringen. Hierbij gaat het om structureel terugdringen van onze CO₂ uitstoot (kooldioxide).
Natuurlijk, zo’n internationaal overleg is voor ons erg ver weg. Toch kunnen wij met elkaar hier best wat betekenen. Michiel Werner zegt: “Pak voor kleine afstanden voortaan altijd de fiets. Je staat versteld hoeveel boodschappen je in twee fietstassen kunt krijgen. Als je wat verder weg moet, probeer het eens met de trein. Met een kortingskaart van een paar Euro per maand is dat ook betaalbaar. Ik heb de afstand Zwolle-Zoetermeer zelf uitgeprobeerd. Het is me prima bevallen. Een lange treinreis is effectieve tijd.” De auto laten staan scheelt in de uitstoot van CO₂, NOx (stikstofoxide) en fijnstof!

Gerda Welkamp vult aan: “Ook in je tuin kun je zelf veel doen. Als je ruimte hebt: zorg voor groen in je tuin. Planten nemen CO₂ op en geven zuurstof af. Dus kunnen er ergens wat tegels uit, doe dat dan en zet er planten voor in de plaats.” Ook op het terrein van energie kunnen we de wereld een beetje helpen.Kijk of je zonnepanelen, een warmte collector voor het douche-water of isolatie maatregelen kunt introduceren bij je thuis. Dat scheelt in het gebruik van fossiele energie (verbranding van olie, gas of kolen).
Als we met elkaar te weinig doen, zadelen we onze kinderen in de toekomst op met een enorm probleem. Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, stormen of hitte en droogtekomen nu al regelmatig voor. Ga aan de slag, kijk niet weg maar begin. Alle beetjes helpen. Als u meer wilt weten over dit onderwerp, ga het www op en toets in je zoekmachine IPCC in.
Dit artikel is gepubliceerd in de Huis aan Huis / Veluwe Koerier