Voedsel verspillen, dat doe je toch niet?.

Was het maar waar, deze titel over voedselverspilling. Onderzoek heeft uitgewezen dat we per persoon gemiddeld ongeveer 33 kilo voedsel per jaar weggooien. In Nederland betekent dat 590 miljoen kilo goed voedsel, vele vrachtwagens vol. Daar moeten we met elkaar iets aan doen.

Als voedingsmiddelen, die te lang zijn blijven liggen of over zijn, in de vuilnisbak belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. Veel energie die voor voedselproductie nodig is, komt van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken. De gangbare landbouw draagt bij aan klimaatopwarming, vermindering van de bodemkwaliteit, minder biodiversiteit en een tekort aan water. Om dat weer allemaal recht te zetten kost handen vol met belastinggeld.
Bedenk ook hoeveel geld je kunt besparen door geen voedsel weg te gooien. Zeker als je af en toe vlees en kaas weggooit heb je het al snel over 300 Euro per jaar.

Wat kunnen we daar aan doen? Er zijn veel simpele tips. Ga boodschappen doen met een lijstje waardoor je geen overbodige producten koopt die je toch niet gaat gebruiken. Ga niet in op die aanbieding van 3 halen en 2 betalen. Gebruik in de keuken een weegschaal om rijst of pasta af te wegen. Michiel Werner zegt: “En als je dan toch eten overhoudt na het koken, stop dan de restanten in bakjes in de diepvries. Gemakkelijk te gebruiken wanneer je weinig tijd hebt.”
Let ook op de instelling van de temperatuur van je koelkast. Bij 4 graden blijven producten langer goed. Verder is de houdbaarheidsdatum voor veel mensen heilig. De producent is verplicht om die datum erop te zetten. Maar vaak zijn producten langer te eten of te drinken dan de datum die erop staat; denk bijvoorbeeld aan koekjes, frisdrank, broodbeleg en in mindere mate vleeswaren en kaas. Blijf wel opletten. Gebruik je ogen en je neus.

De overheid heeft ten doel gesteld om in 2030 nog maar 21,6 kilo voedsel per persoon per jaar te verspillen. Wat een gek getal? Daar hebben wij geen overheid voor nodig. Dat kunnen we zelf nog beter. Doe je mee? Kijk voor tips ook eens op samentegenvoedselverspilling.nl

Dit artikel is geplaatst in de Huis aan Huis / Veluwe Koerier

(Visited 15 times, 1 visits today)