Vergroenen van de gemeente door meer bomen te planten.

Wij wonen in een landelijke gemeente. Wat daarbij hoort is groen, veel groen, ook binnen de dorpen. Groentje heeft eind 2021 een plan voor bomen planten gestuurd naar het gemeentebestuur en de politiek. Naar aanleiding hiervan zijn er gesprekken gestart om de gemeente verder te vergroenen.

Het plan bevat foto’s van 500 (!) mogelijke locaties voor aanplant van bomen in de kernen. Michiel Werner zegt: “Als je met open ogen door onze dorpskernen wandelt schrik je je te pletter, het is een kale toestand. Wij hebben van de gemeente gehoord dat de meeste door ons aangegeven locaties geschikt zijn. Dat is mooi, maar helaas zit het tempo van uitvoering er niet erg in. Nog maar een stuk of 20 plekken zijn ingevuld. In dit tempo zijn we 25 jaar bezig om het plan uitgevoerd te krijgen! Dat kan toch niet waar zijn.”

Het is echt nodig om met elkaar in actie komen om te vergroenen. Waarom? Bomen maken de omgeving aantrekkelijker en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien geven ze de koelte, die we in de warmer wordende zomers nodig hebben. Het wordt tijd dat de gemeenteraad komend najaar geld beschikbaar gaat stellen voor bomen planten.

Enkele acties om onze gemeente te vergroenen zijn er al wel. Bermen en perken worden door de gemeente divers ingezaaid en met beleid gemaaid.  Groentje herhaalt de actie “plant fruitbomen” die in 2022 ruim 100 bomen heeft opgeleverd en dit jaar 80 bomen gaat brengen. Michiel: “Wat ook helpt is dat wij als burgers in droge periodes nieuwe aanplant in het openbaar groen een emmer water geven. Een kleine moeite, een groot gebaar.”

Als we praten over vergroenen moeten we ons ook afvragen wat de invloed is van het kappen van bomen. Daarbij is wel sprake van herplant van een nieuwe boom, maar die is slechts ‘een luciferhoutje’ vergeleken met een volwassen boom. Het is nu op teveel plaatsen toegestaan om een boom te kappen. Zijn er ergens plannen om te kappen, check dan of dit wel echt nodig is! Ook daarmee maken en houden we onze gemeente groen.

Tot slot, ondanks de gemeentelijk actie “wip een tegel” worden er toch veel parkeerplaatsen aangelegd. Waar blijft de ruimte voor meer groen en bomen?

Wij gaan voor groen, groener, groenst!

Dit artikel is gepubliceerd in de Huis aan Huis / Veluwe Koerier

(Visited 11 times, 1 visits today)