Zwerfvuil hoort niet in onze omgeving.

Het voorjaar en de zomer staan voor de deur. Reden om nog meer naar buiten te gaan, te voet of op de fiets en te genieten van onze mooie natuur. Daar hoort geen zwerfvuil bij dat toch nog steeds op veel plaatsen in overvloed aanwezig is.

Zwerfvuil staat op plaats drie van de ergernissen top 10. Erger nog is dat we zwerfvuil tegenkomen in of bij overleden dieren. Ze kunnen verstrikt raken in draad of een verstopt maag/darm systeem krijgen. Het is afval dat door ons mensen achtergelaten wordt op straat, in de berm of in onze natuur. Michiel Werner zegt: “Het is echt niet moeilijk om dat snoeppapiertje in je zak te stoppen en thuis in de afvalbak te gooien, gewoon een kwestie van gedrag.”
Gelukkig gebeurt er heel veel om zwerfvuil tegen te gaan. Plastic limonade flessen, groot en klein, daar zit al sinds april 2021 statiegeld op. En dat heeft geholpen; we zien minder flesjes op straat. De drankenblikjes zijn per 1 april (geen grap!) dit jaar gevolgd. Goed voor de natuur, maar ook goed dat hierdoor meer hergebruik mogelijk is. Zo zijn minder nieuwe grondstoffen nodig voor het maken van al die verpakkingen. Inleveren dus; dat is goed voor je huishoudbeurs en goed voor onze omgeving!

Maar we zien op straat nog vaak sigarettenpeuken, kauwgom, plastic verpakkingen, voedsel-verpakkingen van piepschuim enzovoorts. Allemaal dingen voor eenmalig gebruik. Het is een goede zaak dat de Europese Unie een aantal zogenaamde ‘wegwerpproducten’ van plastic al in 2021 heeft verboden. Bijvoorbeeld plastic rietjes, wattenstaafjes, wegwerpbestek en roerstaafjes mogen niet meer op de markt gebracht worden.

Gelukkig gaan we met elkaar steeds bewuster om met het zwerfvuil. Michiel zegt: “Ik zie regelmatig wijkhelden met de prikstok opruimen. Dat is klasse! Ook scholen dragen positief bij door, onder andere samen met de educatiegroep van Groentje, zwerfvuil opruimacties te houden. Dit is goed voor de bewustwording, maar eigenlijk zouden dit soort acties overbodig moeten zijn. Begin bij jezelf. Een eenvoudige tip is om als je op pad gaat een navulbare drinkbeker en een broodtrommel mee te nemen.” Wanneer we allemaal ons gedrag aanpassen, zijn we morgen af van zwerfvuil in de ergernis top 10. Gewoon doen!

Dit artikel is gepubliceerd in de Huis aan Huis krant / Veluwe Koerier

(Visited 25 times, 1 visits today)